Van binnen is alles stuk – Simon HAMMELBURG (2)

In dit boek gaat het hoofdpersonage na de onverwachte dood van zijn vrouw op reis naar alle plaatsen waar ze samen gelukkig zijn geweest. Het wordt voor hem zowel een echte reis naar bekende plaatsen als een innerlijke reis naar zijn verleden. Hij ontmoet zijn oude vrienden, lotgenoten die net als hijzelf uit gezinnen komen waar de ouders een Holocaustverleden hebben. Ook de generatie van het hoofdpersonage heeft nog geleden onder de oorlog. Hij beseft dat zijn ouders de Holocaust hebben overleefd maar “van binnen is alles stuk”.

Deze titel vat alles mooi samen. Het verleden is voor deze mensen nooit ver weg en ze zijn dan ook niet in staat om hun kinderen een gewone jeugd te geven.

Ik vond het een heel boeiend boek, maar ook moeilijk. Het begin kwam direct binnen omdat ik ongeveer hetzelfde heb meegemaakt, de meest dierbare persoon in je leven afgeven na een ongeval. Dat was natuurlijk heel confronterend.

Verder vond ik het soms moeilijk om te lezen omdat er zoveel personen in voorkomen, elk met hun eigen verhaal. Ik denk dat ik dit boek zeker nog eens een keer moet herlezen om alles te begrijpen. Ook de joodse begrippen maken het iets moeilijker om te lezen, al staat achteraan in het boek een verklarende woordenlijst.

Wat me in dit boek vooral heeft geraakt is het feit dat ik nu besef dat de mensen die de Holocaust overleefd hebben nooit meer hun gewone leven hebben teruggekregen, van binnen was alles stuk. Maar ook de generaties daarna hebben geen gewoon leven gehad.

Van Binnen cover #1.indd

Auteur: Simon HAMMELBURG
ISBN: 9789402600278
Publicatiedatum: 28 oktober 2014
Uitgever: Aerial Media Company B.V.

Annemie Janssen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s