Van binnen is alles stuk – Simon HAMMELBURG

Het verhaal gaat over een man, die plotseling zijn vrouw Daisy verliest door een auto ongeluk. Direct aan het begin is het al duidelijk dat deze hoofdpersoon problemen heeft met het verleden, zodra de politie aanbelt, om het droevige nieuws te vertellen, doet hem dit gelijk denken aan de tijd dat de Gestapo actief was. Zijn ouders zijn overlevenden van de Holocaust, wat diepe sporen heeft achter gelaten. Niet alleen bij zijn ouders, maar het beïnvloed ook het leven van de hoofdpersoon. Om alles een plek te kunnen geven besluit hij een reis te maken, terug naar de plaatsen waar hij fijne herinneringen van heeft, in de tijd dat hij samen met Daisy was. Tijdens deze reis ontmoet hij verschillende mensen; oude vrienden, bekenden en zakenrelaties met een zelfde achtergrond.

Het gene wat mij het meeste is bijgebleven is wanneer hij afspreekt met vrienden van vroeger van de ‘’Partners in Crime’’, ontstaan op de Haboniem bijeenkomsten. Het wordt een Reünie op de Bar Mitswa van David, een zoon van één van de partners. Ook hier worden herinneringen van vroeger opgehaald, je leert tijdens het verhaal verschillende mensen kennen die allemaal iets te maken hebben of herinneringen hebben aan de Holocaust. De meeste zijn kinderen van overlevenden van de Holocaust. Doordat hun ouders als het ware erg ‘’beschadigd’’ zijn geraakt in deze tijd, heeft dit ook een grote invloed op het nageslacht, welke de manieren en gedachtes van hun ouders soms hebben overgenomen.

Soms krijg je door de herinneringen een kijkje naar vroeger hoe het was tijdens de oorlog en in de kampen, maar het zijn vooral kleine stukjes die je te lezen krijgt en vooral over wat voor gevolgen het heeft op de kinderen en wat hun gedachtes nu zijn. Je leest over wat voor trauma’s en sporen het achter heeft gelaten, maar ook hoe het nageslacht er nu over denkt en hoe de meeste zich toch uiteindelijk als het ware los hebben kunnen maken en verder zijn gegaan met hun leven.

De titel past zeker goed bij het boek, want bij de mensen waar het over gaat in het boek en die hun verhaal doen, daarbij zie je aan de buitenkant niets. Ze lijken in de meeste opzichten een normaal leven te hebben, maar zoals de titel zegt’’ van binnen is alles stuk’’ en dat is iets wat ze elke dag met zich meedragen. De ondertitel geeft precies in één zin aan waar het boek over gaat; Herinneringen van vernielde generaties.

Het verhaal is naar mijn idee een roman vorm gegoten, zodat het iets makkelijker leest en de rode draad van Daisy’s dood je door het verhaal heen leidt en zorgt voor de ontmoetingen met de mensen die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben.

Het boek is zeker de moeite waard om te lezen. Misschien trekt het je minder als je echt opzoek bent naar een roman, maar voor wie meer wilt weten over de gevolgen van de tweede wereldoorlog en de Holocaust, is het boek aan te raden.

Van Binnen cover #1.indd

Auteur: Simon HAMMELBURG
ISBN: 9789402600278
Publicatiedatum: 28 oktober 2014
Uitgever: Aerial Media Company B.V.

Marion Poeste-Thomas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s