De Kooi – Josh MALERMAN

Open je ogen…En sterf… Malorie leeft al vier jaar samen met haar twee kinderen opgesloten in hun huis. Alle ramen zijn toegedekt door zwarte gordijnen, deuren zijn vergrendeld. Nog nooit zijn de kinderen buiten geweest. Buiten heerst het gevaar. Daarbuiten zijn er dingen die hen pijn doen. Daarbuiten zijn de wezens. Zij die niet gezien mogen worden. Maar op een dag besluit Malorie haar kinderen toch mee naar buiten te nemen. Te vluchten met een roeiboot via de rivier achter het huis. Een tocht van 30 kilometer naar een plek die hopelijk nog bestaat. Een veilig onderkomen. Tijdens hun tocht over de rivier zijn hun enige en beste bescherming hun blinddoeken. Dat én het scherpe gehoor van haar twee kinderen. Een zintuig waar Malorie voor gezorgd heeft dat het bij haar kinderen meer dan perfect ontwikkeld is. Horen is overleven, zien betekent sterven…
Raken ze levend op de plek die Malorie wil bereiken? Via een rivier waar niet alleen de wezens, maar ook gekken en wolven op de loer liggen? En zal ze, indien nodig, de moed hebben haar blinddoek af te doen om te zien?

Uiteraard omvat het boek veel meer dan alleen een tocht over een rivier. Door middel van flasbacks krijg je een kijk op de gebeurtenissen die zich afspeelden voor haar vlucht. Hoe alles 4 jaar geleden begonnen was. Wat er gebeurde met de mensheid in het algemeen en met iedereen die ze liefhad in het bijzonder. En hoe Malorie wist te overleven, terwijl iedereen rondom haar een gruwelijke dood stierf.

Het boek sprak me al aan voordat ik nog maar één letter van de korte inhoud op de achterflap gelezen had. De cover is immers indrukwekkend. Een trend in boekenland die ik alleen maar kan toejuichen. De cover van De kooi is donker en onheilspellend en vermeldt onder de titel ‘Open je ogen…en sterf.’ En daar komt het in het boek ook zowat op neer. Een eenvoudig uitgangspunt waarrond een zenuwslopende thriller is opgebouwd. Want dat is De kooi bovenal: sidderen, beven en nagelbijten van begin tot einde. Je krijgt geen seconde rust. Bladzijde na bladzijde stapelt de spanning zich op. Bij het schrijven van deze recensie heb ik het gevoel nog steeds niet helemaal bekomen te zijn. Zo is de bevallingsscene waarin het hoofdpersonage, Malorie, het leven schenkt aan haar zoon, één van de meest angstaanjagende hoofdstukken die ik in mijn leven al gelezen heb. En dat wil als fervent Stephen King lezer wel al iets zeggen.

Ik heb al heel veel thrillers achter de kiezen, maar verdorie, Josh Malerman kan er wat van…

9789400504615

Auteur: Josh MALERMAN
ISBN: 9789400504615
Publicatiedatum: 13 januari 2015
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers

Nick Mertens

4 comments

  1. Ik vond het ook een veelbelovend debuut maar miste tegelijkertijd ook iets wat bij hopelijk volgende boeken nog progressie mogelijk maakt. Graag gelezen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s